2011. július 18., hétfő

Nyári (nyers) lecsószezon

Mi a trükkje? - kérdezte párom, miközben eszegette a maradékot tegnap este.
Nem véletlen tette fel ezt a kérdést, hiszen ízre is, állagra is hasonlít főtt változatához. Ez volt az első étel még 3 éve, aminél a fiam nem vette észre, hogy teljesen nyerset eszik.

Néhány dolog, amit fontosnak tartok nyers lecsó készítésénél:
- Főtt változatnál a hagyma a sütés következtében édes lesz, és így ellensúlyozza a paradicsom savasságát. Ezt az édességet többféle dologgal pótolhatjuk: aszalt gyümölcsök, méz, pritamin paprika, vagy kukoricás lecsó esetén maga a kukorica.
- A paprikát, hogy puha legyen, vékonyra vágom, és megsózom. Ez adja neki a "főtt" állagot.
- A paradicsomot nem turmixolom, mert akkor elveszti a színét, hanem nagyon apróra vágom a zöld részeket kivágva belőle, mert az mérgező, és kézzel, vagy villával még összetöröm.

Tegnap a végén zöldhagymát is tettem bele, mert úgy megkívántam :)

Jó étvágyat hozzá!

2011. július 13., szerda

Sötét gyümölcsök reggelire, és egy röpke beszámoló

josta, meggy, fekete ribizli
Ma reggel, fél 6-kor kimentem a kertbe, hogy szedjek magamnak reggelit, és valahogy úgy alakult, hogy csupa sötét színű gyümölcs akadt a kezembe!
Persze, lehet, hogy ez nem véletlen, hiszen pillanatnyilag ezek a kedvenceim. Ezen kívül van piros, és fehér ribizlink is, de azt majd leszedem a családnak...

Ebédem a tegnapi maradék lesz, kukorica saláta, illetve zsenge tök szeletek napraforgó-körözöttel.
Úgy tűnik, ezek a találkozók mindig érdekesen alakulnak, tegnap például találkoztam egy asszonnyal, akinek ikrei az én lányommal jártak egy bölcsődébe, és utcai jóslásból szerzi pénzét. Figyelemmel kísértem, amit mondott, és nagyon jól forgatta a szavait a tőlem kapott információkkal fűszerezve, de egyébként amit magától talált ki, semmi nem volt helyes!

Az ételek összeállításánál most a rövid elkészítési idő játszott fontos szerepet, mert egy röpke este, és hajnal állt rendelkezésre. A mazsolát a golyókhoz, és a napraforgót a körözötthöz kellett előre beáztatnom, a többi étek rögtön készíthető volt. Most nem volt aszalvány a menüben a hőség miatt. Bár a tálalás nem szép, hiszen biciklin úgyse maradt volna meg, fiam szerint a körözött jobb volt, mint amit Apa csinált. És ez nagy dolog, mert amikor dió-körözöttet, és hajdina-kolbászt vittem nyersétel-találkozóra, párom ízesítette, ez is hozzájárult sikeréhez :-)
És ez volt a menü:
- kukorica saláta kápia paprikával, uborkával és néhány szem tökmaggal
- napraforgó-körözött tök, uborka, és paprika szeleteken
- mákos-mazsolás sárgabarack puding
- mazsolás, mandulás kókuszgolyó
Ezek az ételek nem tartalmaztak hozzáadott édesítőt (méz, különböző szirupok), se plusz zsiradékot, ami például a candida diétában, és a cukorbetegségnél fontos.
A szállítást ebben a hőségben úgy oldottam meg, hogy a fonottkosár aljára jégakkuk kerültek, ami biztosította a hűtést.

Találkozó legközelebb augusztusban, időpont még nincs, nekem hétköznap jó, ha van javaslatotok, írjatok ide:
hneszilvi@freemail.hu

2011. július 11., hétfő

Hittantáborban voltunk, holnap pedig nyersétel-találkozó Szegeden

Gemenci erdő, Halászati Múzeum
Immár másodszor mentem szülőként a hittanos gyerekekkel táborozni, és bár fárasztó volt a nagy hőség, örülök, hogy ott lehettem a fiammal!

A körülmények nem kedveztek az étkeim elkészítésének, mégis minden nap sikerült készíteni salátát, és hasznos volt az otthonról cipelt sok gyümölcs! Érdeklődve figyelték a lányok, akikkel egy helységben voltunk, ahogy a matracon ülve a nyers kukoricát szemezem, és vágom még az egyéb hozzávalókat, majd megszórom fűszerkeverékkel.

Tegnap este értünk haza, ma délután (este) pedig próbálok valamit készíteni a holnapi nyersétel-találkozóra, bár az idő hiánya miatt valami egyszerű dolog lesz :-)
Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter